100 DANA ŠTRAJKA U CRNOGORSKOM TELEKOMU

100 DANA ŠTRAJKA U CRNOGORSKOM TELEKOMU

Oko 200 zaposlenih u Crnogorskom Telekomu već preko tri mjeseca štrajkuju zahtijevajući poštovanje kolektivnog ugovora i produženje prava i benefita koji su njime propisani. Radnici su održali i više protesta ispred crnogorske Vlade i ambasade Njemačke u Podgorici, jer je većinski vlasnik kompanije Deutsche Telekom. Iako je zamjenik ambasadora, nakon jednog od protesta, primio na razgovor predstavnike Štrajkačkog odbora, konkretne pomoći nema. Štrajkački odbor se više puta obraćao i premijeru Dritanu Abazoviću ali bez odgovora, zbog čega sumnjaju u „zakulisne dilove Telekoma sa državnim institucijama“.

Radnici Crnogorskog Telekoma štrajkuju više od 100 dana

 Sindikat Telekoma je podnio i krivičnu prijavu protiv kompanije, izvršnog direktora i postupajućeg inspektora rada, na osnovu čega je Osnovno tužilaštvo u Podgorici formiralo predmet. S druge strane, nakon obraćanja Skupštini Crne Gore, štrajkački zahtjevi dobili su podršku više poslaničkih klubova, i vlasti i opozicije.

Sa jedne od protestnih šeznji radnika Crnogorskog Telekoma

Nije uspio ni pokušaj da, uz posredovanje Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Unije poslodavaca
Crne Gore dvije pregovaračke strane sjednu za sto. Sindikat optužuje menadžment i za angažovanje zamjenskih radnika iz drugih kompanija, tzv. štrajkbrehera, kako bi ugušio štrajk. Menadžment to negira. Za sve vrijeme štrajka radnici ne primaju zarade. Štrajkači poručuju da njihovi opravdani zahtjevi ne dopiru do menadžmenta koji je, kažu, istrajan u namjeri da iscrpi štrajkače i dovede do gašenja sindikata. Sindikat je, pak, odlučan da to ne dozvoli. Zaključuju da je štrajk ne samo borba za zaposlene u Crnogorskom Telekomu i hiljadu članova njihovih porodica, već i za dostojanstvo i prava svih radnika u Crnoj Gori i poštovanje Ustava i zakona, zbog čega se štrajk nastavlja.

Informativna služba SSSS

Projekat saradnje između Evropske konfederacije
sindikata (ETUC) i regionalne mreže “SOLIDARNOST”
uz podršku Evropske komisije.

SAVEZ SINDIKATA
CRNE GORE
www.sindikat.me