Deveti kongres SSSH: ZA HRVATSKU ZADOVOLJNIH RADNIKA

Deveti kongres SSSH: ZA HRVATSKU ZADOVOLJNIH RADNIKA

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), koji okuplja više od sto tisuća radnica i radnika iz širokog niza djelatnosti privatnog i javnog sektora, održao je 1. i 2. prosinca u Tuheljskim Toplicama svoj Deveti kongres pod nazivom „Za Hrvatsku zadovoljnih radnika“.
Na Kongresu je sudjelovalo više od sto zastupnika udruženih sindikata, te veći broj domaćih i međunarodnih gostiju, uključujući glavnog tajnika Međunarodne konfederacije sindikata Lucu Visentinija, predstavnike Europske konfederacije sindikata i Regionalnog sindikalnog vijeća Solidarnost, kao i sindikalnih središnjica iz Austrije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Italije, Makedonije, Slovenije i Srbije.

“Naša je zadaća i odgovornost osvijestiti radnike da se situacija na tržištu rada promijenila i da im se snaga znatno povećala, potaknuti ih i pomoći im da se organiziraju, i da tako sindikalno organizirani, kroz kolektivne pregovore, a ako treba i štrajkove, zahtijevaju i bore se za ono što im pripada – plaće i rad po mjeri čovjeka”, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel, koji je na Kongresu izabran na još jedan mandat.
U Programu rada SSSH 2022. – 2026. najavljen je daljnji rad na izgradnji snage sindikata. U posebnom fokusu bit će koordiniranje kolektivnog pregovaranja, kao i sindikalno djelovanje vezano uz digitalnu tranziciju svijeta rada i klimatske promjene.
Usvojena je i Rezolucija o jedinstvu radnika privatnog i javnog sektora, s ciljem jačanja suradnje i međusobne solidarnosti sindikata javnog i privatnog sektora.

Matija Tomašek, Savez samostalnih sindikata HrvatskeMatija Tomašek,
Savez samostalnih sindikata Hrvatske

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE
www.sssh.hr