Nedelja neradni dan za 92 odsto radnika u Severnoj Makedoniji

Nedelja neradni dan za 92 odsto radnika u Severnoj Makedoniji

Savez sindikata Makedonije je protestima i preko Ekonomsko-socijalnog saveta inicirao, socijalni partneri prihvatili a parlament ozakonio da nedelja u Severnoj Makedoniji bude neradni dan.
Makedonski parlament je pre godinu dana usvojio izmene i dopune Zakona o radu kojim se štiti pravo na odmor nedeljom i sprečavaju zloupotrebe tog prava. U tom smislu ubrzo je izmenjen i Zakon o trgovini.
Zakonom o radu izričito je navedeno da je nedelja dan nedeljnog (sedmičnog) odmora. Kao izuzetke zakon je predvideo radnike kod poslodavaca čiji se radni proces ne može prekinuti usled tehničko-tehnoloških razloga i potrebe kontinuiranog rada. Za njih nedeljni odmor može biti i nekog drugog dana u nedelji, s tim što se utvrđuje pravo uvećanja njhove zarade za 50 % za svaki sat proveden na poslu nedeljom.
Za radnike u trgovini na malo dan nedeljnog odmora takođe može biti drugog dana, a dodatak za rad nedeljom i praznikom iznosi najmanje 100% za svaki sat proveden na radu.
Računajući pomenute izuzetke, utvrđeno je da 92 odsto radnika više ne radi nedeljom.

                                               
                                                                                           I protestima do prava na neradnu nedelju

Borba za utvrđivanje ovog prava radnika, koju je SSM započeo u okviru socijalnog dijaloga i protestima, nastavljena je i kasnije pred Ustavnim sudom kada je preispitivanje pomenutih zakonskih rešenja inicirala Privredna komora. SSM je dao svoje obrazloženje pravne, ekonomske, socijalne i društvene opravdanosti normi kojim je nedelja proglašena za slobodan dan a Ustavni sud to prihvatio, odbacujući zahtev Komore.

                                                                                                        Stručna služba Saveza sindikata Makedonije

SAVEZ SINDIKATA
MAKEDONIJE
www.ssm.org.mk