OBUSTAVOM RADA U ZAGREBAČKOJ ČISTOĆI DO BOLJEG KOLEKTIVNOG UGOVORA

OBUSTAVOM RADA U ZAGREBAČKOJ ČISTOĆI DO BOLJEG KOLEKTIVNOG UGOVORA

Radnici Čistoće, jedne od podružnica Zagrebačkog holdinga koji objedinjuje većinu komunalnih poduzeća u gradu, 23. siječnja samoinicijativno su prekinuli rad. Zahtijevali su povratak na posao trojice kolega koji su dobili izvanredni otkaz nakon što su snimljeni kako zbrinjavaju otpad na neodgovarajući način. Iako je uprava brzo pristala na početni zahtjev, radnici su uskoro formulirali dodatnih 11 uvjeta za povratak na rad, usmjerenih na poboljšanje svojih plaća i radnih prava.

Sindikati koji djeluju u Čistoći, među kojima je i Sindikat radnika komunalnih i srodnih djelatnosti Hrvatske (SSKH), udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, duže su vrijeme ukazivali na nezadovoljstvo radnika plaćama i uvjetima rada. U trenutku izbijanja obustave, u tijeku je bio i proces mirenja zbog kolektivnog ugovora o kojem se pregovara na razini cijelog Holdinga.

Radnici zagrebačke Čistoće tijekom spontane obustave rada u siječnju 2023. g.

Obustava rada, koju su mnogi građani podržali iako se grad iz dana u dan sve više punio smećem, okončana je nakon četiri dana i obećanja gradonačelnika Tomislava Tomaševića da će dio zahtjeva ispuniti odmah, a ostale uzeti u obzir tijekom kolektivnih pregovora.

Nekoliko dana kasnije, 31. siječnja, okončan je i proces mirenja zbog kolektivnog ugovora. Na krilima spontane obustave radnika Čistoće, te pod prijetnjom izglednog legalnog štrajka na razini cijelog Holdinga za koji bi se stekli uvjeti neuspjehom mirenja, gradska uprava naposljetku je pristala povećati plaće i ostala prava svih radnika, a posebno onih iz najniže plaćenih skupina poslova.

Matija Tomašek, Savez samostalnih sindikata Hrvatske

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE
www.sssh.hr