Poslodavci moraju pregovarati o plaćama

Poslodavci moraju pregovarati o plaćama

avez samostalnih sindikata Hrvatske ove je godine Međunarodni praznik rada obilježio „Praznikom rada u Tvornici“, događajem koji je okupio sindikate, te predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, kao i poslodavaca.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel u svom je obraćanju upozorio na sve veći nedostatak radnika, koji poslodavci nastoje riješiti uvozom stranih radnika koji su nedovoljno plaćeni, dok istovremeno povećavaju svoje profite. 

Hrvatskoj udruzi poslodavaca upućen je zahtjev za prihvaćanjem granskih kolektivnih pregovora kao i ugovaranjem plaća kroz minimalno tri razine složenosti poslova, pri čemu plaća za najjednostavnije poslove, bez uračunavanja ikakvih dodataka, mora biti iznad razine minimalne plaće. 

Obraćanje predsjednika SSSH Mladena Novosela na „Prazniku rada u Tvornici“

Od Vlade je zatraženo poticanje granskog kolektivnog pregovaranja, između ostaloga i kroz izmjenu kriterija reprezentativnosti za sudjelovanje u Gospodarsko-socijalnom vijeću za udruge poslodavaca, koji bi trebali uključivati i određeni broj sklopljenih kolektivnih ugovora. Zatraženo je i jačanje kapaciteta Državnog inspektorata, kako bi napokon počeo vršiti funkciju nadzora isplate plaća po granskim kolektivnim ugovorima s proširenom primjenom, što mu je zakonska obaveza već dvije godine.

Na „Prazniku rada u Tvornici“ dodijeljene su i tradicionalne nagrade SSSH „Srce sindikalne solidarnosti“ za osobiti doprinos sindikalnom radu i razvoju sindikalnog pokreta, te Povelja SSSH povjereniku radnika za zaštitu na radu.

Matija Tomašek, SSSH

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE
www.sssh.hr