Штрајкот води до повисоки плати за просветните работници

Штрајкот води до повисоки плати за просветните работници

Вработените во образованието во Северна Македонија се побунија откако Владата одби да им ги зголеми платите за 18,4 отсто за време на преговорите. Затоа Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК), најголемиот гранковен синдикат на Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС), кој брои околу 30.000 членови, беше принуден на генерален штрајк.
Владата како работодавач во јавниот сектор одамна не ги усогласува платите на вработените. Поради ова, дошло до изедначување на заработката помеѓу занимањата со помал и поголем коефициент на сложеност. Ова предизвика револт кај членовите на СОНК, па повеќето од нив одлучија дека е време за радикално синдикално оружје – штрајк. По некое време, на штрајкот се приклучија и вработени кои не се членови.

По неколкунеделниот штрајк, кога се увери дека СОНК нема намера да се откаже од зацртаната цел, Владата побара спорот да се реши по мирен пат и го прифати барањето: Наставниците добија зголемување на платите за 18,4 отсто.
Борбата на СОНК за повисоки плати ја поддржаа и братските синдикати во КСС, кои едногласно оценија дека наставниците се клучен сегмент од општеството и дека власта мора да ги почитува нивните права. СОНК доби поддршка и од Европскиот комитет на синдикати од образовниот сектор.
Водечката политичка партија во коалициската влада се обиде да го дискредитира претседателот на СОНК Јаким Неделков, но не успеа. Фактот дека СОНК беше принуден да штрајкува укажува на тоа дека социјалниот дијалог е форма на фалење на власта пред странските организации и сопствените граѓани. Затоа СОНК нема да застане – во активностите што ги застапува ќе се склучат нови колективни договори, со што ќе се продолжи борбата за подобрување на условите за работа.

Стручна служба на Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија

КОНФЕДЕРАЦИЈА НА СЛОБОДНИ СИНДИКАТИ НА МАКЕДОНИЈА
www.kss.mk