SSSS obeležio Prvi maj: Za prava se bori

SSSS obeležio Prvi maj: Za prava se bori

Borba za veća i bolja prava ubuduće mora da se vodi svakodnevno, u svakoj sindikalnoj organizaciji, firmi, opštini, gradu u Srbiji, i to mnogo energičnije i snažnije, poručeno je sa protestne šetnje i performansa “Radnička prava se ne dobijaju – za prava se bori”, kojim je Savez samostalnih sindikata Srbije obeležio Međunarodni dan rada.

Za prava se moramo izboriti sami: Sa ovogodišnje prvomajske šetnje SSSS u Beogradu

Svaki pojedinac, ukoliko hoće bolji život i veća radnička i sindikalna prava, mora za to da se izbori i da bude solidaran kada su u pitanju prava njegovog kolege. Jer, bolja prava nam niko neće dati, već se moramo sami izboriti, jedinstveni i udruženi, kao što su to radili i naši preci. Borba vođena proteklih 130 godina dala je bolja i veća prava, ali ona nisu ni blizu onima koje tražimo, moraju da budu još veća i bolja. Plate su povećane ali nedovoljno jer brže od plata rastu cene, poručeno je sa prvomajskog skupa u Beogradu.

Na skupu je ukazano i da se u poslednje vreme sve više dovode radnici iz drugih zemalja, za još nižu platu od domaćih, i da su oni koji imaju posao u stalnom strahu od gubitka radnog mesta. Jer, kako nas neprestano plaše, roboti i veštačka inteligencija će skoro u potpunosti zameniti čoveka i doprineti da u narednih 10 godina nestane više od 60 odsto radnih mesta.

Nakon performansa kojim je prikazano kako je izgledalo prvo obeležavanje praznika rada,na našim prostorima, 1. maja 1893. godine, sindikalni predstavnici prošetali su do Slavije, gde su položili cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću.

Informativna služba SSSS

SAVEZ SAMOSTALNIH
SINDIKATA SRBIJE
www.sindikat.rs