Štrajkom do većih plata prosvetara

Štrajkom do većih plata prosvetara

Zaposleni u prosveti u Severnoj Makedoniji pobunili su se nakon što je Vlada u pregovorima odbila da im poveća plate za 18,4 odsto. Zato je Samostalni sindikat obrazovanja, nauke i kulture (SONK), najveći granski sindikat Konfederacije slobodnih sindikata (KSS), koji ima oko 30.000 članova, bio prinuđen da stupi u generalni štrajk.

Vlada, kao poslodavac u javnom sektoru, dugo nije usklađivala plate zaposlenih. Zbog toga je došlo i do izjednačavanja zarada između zanimanja sa nižim i višim koeficijentom složenosti. To je izazvalo revolt među članovima SONK-a, pa je većina njih odlučila da je vreme za radikalno sindikalno oružje – ŠTRAJK. Posle izvesnog vremena štrajku su se pridružili i zaposleni koji nisu članovi.

Nakon nekoliko sedmica štrajka, kada se uverila da SONK nema nameru da odustane od zacrtanog cilja, Vlada je zatražila da se spor reši mirnim putem i prihvatila zahtev: Nastavnici su dobili povećanje plata od 18,4 odsto.
Borbu SONK-a za veće plate podržali su bratski sindikati u KSS, koji su jednoglasno ocenili da su nastavnici ključni segment društva i da Vlada mora poštovati njihova prava. SONK je dobio i podršku Evropskog komiteta sindikata iz sektora obrazovanja.
Vodeća politička partija u koalicionoj Vladi pokušala je da diskredituje predsednika SONK-a Jakima Nedelkova, ali nije uspela. Činjenica da je SONK prinuđen da štrajkuje ukazuje da je socijalni dijalog forma kojom se Vlada hvali stranim organizacijama i svojim građanima. Zato se SONK neće zaustaviti – u delatnostima koje predstavlja biće potpisani novi kolektivni ugovori, čime se nastavlja borba za poboljšanje uslova rada.

Stručna služba Konfederacije slobodnih sindikata Makedonije

KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA MAKEDONIJE
www.kss.mk