U borbi za granske kolektivne ugovore razmatra se i mogućnost štrajka

U borbi za granske kolektivne ugovore razmatra se i mogućnost štrajka

U Hrvatskoj su trenutno na snazi samo dva granska kolektivna ugovora u privatnom sektoru i to za djelatnosti graditeljstva, te turizma i ugostiteljstva.
S ciljem povećanja broja radnika koji su pokriveni kolektivnim ugovorima, sindikati udruženi u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u proteklih su nekoliko mjeseci prema poslodavcima pokrenuli pet novih inicijativa za pregovorima na granskoj razini – za sektore metalne, prehrambene i drvne industrije, poljoprivrede i javnolinijskog autobusnog prijevoza putnika.

Prosvjed vozača i ostalih radnika u autobusnom prometu, Zagreb, 18.05.2002.

Na većinu ovih inicijativa granske udruge Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) dosad su se oglušile ili su poslale poruku da „trenutno nije vrijeme za gransko pregovaranje“.
Pregovori su dosad formalno otvoreni jedino u sektoru autobusnog prijevoza, no njihov daljnji tijek dijelom ovisi i o državi, koja već nekoliko godina kasni s uvođenjem novog modela subvencioniranja nerentabilnih linija.
U sektoru trgovine, granski pregovori otvoreni su još prije nekoliko godina, no obje strane se već duže vrijeme nalaze u pat-poziciji uslijed nemogućnosti dogovora o plaćama.
U ostalim spomenutim sektorima sindikati trenutno razmatraju mogućnost industrijskih akcija, odnosno štrajkova na granskoj razini, ako poslodavci ne pokažu spremnost za pregovore.
U javnom sektoru pregovori o osnovici plaća za državne i javne službe otvoreni su u prvom tjednu rujna. Sindikati traže povećanje plaća koje će nadoknaditi pad njihove realne vrijednosti uslijed inflacije, a također su najavili mogućnost štrajka ne bude li razumijevanja za sindikalne zahtjeve.

Matija Tomašek, Savez samostalnih sindikata Hrvatske

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE
www.sssh.hr