ZBOG NEZADOVOLJSTVA U JAVNOM SEKTORU, PODIGNUT MINIMALAC

ZBOG NEZADOVOLJSTVA U JAVNOM SEKTORU, PODIGNUT MINIMALAC

Situaciju u Sloveniji i dalje karakterišu visoke cene i rastuća inflacija, što ide ruku  pod ruku sa opštim i opipljivim društvenim nezadovoljstvom i strahom od budućnosti. Mnogi sindikati ZSSS-a su već prošle godine odgovorili na pomenutu situaciju intenzivnijom borbom za povećanje plata, ili bar njihovom prilagodbom inflaciji, kao i za veće nadoknade za hranu i slično.
Međutim, od početka 2023. godine su najaktivniji zagovarači povećanja zarada sindikati u javnom sektoru, od službenika i profesionalnih vatrogasaca do zaposlenih u vojsci i javnim ustanovama u oblasti kulture i prirode. Ipak, došlo je i do mnogih nezadovoljstava izazvanih parcijalnim sporazumima vlade sa pojedinim grupama (na primer, lekarima), kašnjenjem pregovora o reformi sistema plata u javnom sektoru koji su već dogovoreni prošlog oktobra, a koji su tek sada započeti i još nam predstoji dug put. I dalje postoji potreba da se eliminišu dispariteti i neravnoteže u donjoj trećini platne skale u javnom sektoru, da se najniže plate podignu iznad minimalne zarade itd.

Jedna od najnezadovoljnijih profesionalnih grupa u javnom sektoru su vatrogasci.

Ministar rada je u januaru odredio novi nivo minimalne zarade u Sloveniji, koja sada iznosi 1.203,36 evra bruto ili 878,48 evra neto. U ZSSS smo pozdravili povećanje, ali očekujemo i promenu zakonske regulative koja će olakšati postizanje svrhe minimalne zarade, a ukazali smo i na neophodnost povećanja svih zarada.

Gregor Inkret, ZSSS