Nastavnici u RS  nezadovoljni platama  ali vole svoj posao

Nastavnici u RS nezadovoljni platama ali vole svoj posao

Svaki šesti nastavnik u Republici Srpskoj (RS) ozbiljno razmišlja danapusti posao, dok je svaki peti zabrinut za svoje radno mjesto, pokazalo je istraživanje „Procjena stanja u nastavničkoj profesiji u Republici Srpskoj iz ugla učitelja i nastavnika“, koje je uradio Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS, u saradnji sa profesorima sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Tek svaki deseti nastavnik zadovoljan je svojom platom. Istraživanje je, ipak, pokazalo i da prosvjetni radnici vole svoj posao ali su ukazali na manjkavosti nastavnog plana i programa, uz tvrdnje da previše opterećuje učenike. Oko 30% prosvjetnih radnika doživljava veliki stres na poslu jer ih ne poštuju učenici i pritiskaju roditelji a stres postoji i zbog prilagođavanja nastave osobama sa invaliditetom.

Prosvjetni radnici zato predlažu inoviranje nastavnog plana i programa, odnosno da se sadržaj udžbenika prilagodi 21. vijeku i više uvažava mišljenje nastavnika iz prakse. Dodaju da je neophodno poboljšati status nastavnika, povećati ulaganja u obrazovanje, te zabraniti izbor direktora i zapošljavanje nastavničkog kadra po političkoj liniji ali i smanjiti administrativne norme.
Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji „Učitelj za bolju budućnost Srpske“ u Banjoj Luci 5. oktobra, povodom Svjetskog dana učitelja. Održana je i panel diskusija „Bolja budućnost za učitelja Srpske“, uz učešće predstavnika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, resornih ministarstava u Vladi RS i Republičkog pedagoškog zavoda.

Savez Sindikata Republike Srpske