Prvomajski protest: Bez radnika nema države

Prvomajski protest: Bez radnika nema države

„Radnici su država“, bio je slogan masovnog radničkog protesta koji je 1. maja organizovao Savez sindikata Makedonije

Veliki broj radnika, sindikalaca, građana, penzionera i mladih izašao je na ulice uz poruke da nema države bez radnika. Protest sindikalnog članstva, uz masovnu podršku građana, počeo je pred sedištem Saveza sindikata Makedonije, nastavljen pored Sobranja i završen ispred Vlade. Učesnici protesta poručili su poslanicima i izvršnoj vlasti da povećanje od 2.000 denara godišnje i 2.000 denara dnevno nije isto i da su „radnici država”, kako je i glasio slogan protesta povodom Prvog maja. Poruka skupa je bila i da se radnički glas ne čuje samo provodom praznika, jer će se borba nastaviti. Prvomajski protest je početak sindikalnog proleća i zato je neophodno jedinstvo u borbi za radnička prava jer ljudi masovno odlaze iz zemlje.

“Radnici su država”: Sa prvomajskog protesta u Skoplju

Govornici na protestu kritikovali su produžetak radne nedelje za radnike koji će biti angažovani na saobraćajnim koridorima 8 i 10-d i morati da rade 60 sati sedmično na suncu, ističući da se ne sme dozvoliti povratak u 19. vek.

SSM je podsetio javnost da je 1. maj posvećen borbi za očuvanje i unapređenje prava radnika, kao i poštovanju prema žrtvama krvavih demonstracija održanih od 1. do 4. maja 1886. u Čikagu. Tada su se američki radnici pobunili zahtevajući osmočasovni radni dan, a makedonski radnici se i danas bore za to isto pravo.

SAVEZ SINDIKATA
MAKEDONIJE
www.ssm.org.mk