Reprezentativni sindikati Srbije: U potrošačkoj korpi dominiraju hleb, mast i aleva paprika

Reprezentativni sindikati Srbije: U potrošačkoj korpi dominiraju hleb, mast i aleva paprika

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” predstavili su 13. septembra, na zajedničkoj javnoj sednici ispred Palate Srbija u Beogradu (na fotografiji), tzv. minimalnu potrošačku korpu koja može da se kupi za 35.000 dinara koliko iznosi minimalna zarada. Korpa je sadržala namirnice u vrednosti 20.000 dinara, dok je preostalih 15.000 dinara od minimalca namenjeno za plaćanje drugih mesečnih računa.

Predstavnici dve reprezentativne sindikalne centrale ukazali su na apsurd da je u mesečnoj korpi za život tročlane porodice koju je propisala država predviđena jedna konzerva sardine, kilogram pirinča, po 200 grama džigerice i limuna, 400 grama junetine…, kao i jedna i po sveska za potrebe đaka. Prema rečima sindikalaca, čak ni tako besmisleno male životne potrebe tročlane porodice u Srbiji danas ne mogu da se finansiraju aktuelnim minimalcem koji iznosi nepunih 300 evra.

Zajednička javna sednica Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ ispred Palate Srbija

Činjenica da je sve stalo na dva manja stola, a da je jedan bio ispunjen samo hlebom, svedoči o apsurdnosti i besmislu sadržaja i količine potrošačke korpe, od koje ne samo da ne može da se preživi, već je i nedostižna za više od 300.000 ljudi koji žive od minimalca. Nedopustivo je da se u 21. veku navikavamo da se hranimo najviše hlebom, mašću i alevom paprikom, ukazali su sindikalni govornici. “Hoćemo da rad i radnici u Srbiji budu dobro plaćeni, da ne moraju da odlaze iz zemlje i za to ćemo se boriti po svaku cenu, ako treba i štrajkovima i blokadama”, naglasili su sindikalni predstavnici.
Skup je održan uoči sednice Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj su socijalni partneri pokušavali da postignu konsenzus oko visine nove minimalne cene rada. Sindikati su se usprotivili predlogu Vlade da se minimalac od 1. januara poveća za svega 14 odsto. Sindikalni predlog je bio da to povećanje stupi na snagu odmah i važi samo do kraja godine a da se naknadno pregovara o većem iznosu za 2023. Na žalost, predstavnici države i poslodavaca nisu imali razumevanje za argumentaciju sindikalnih predstavnika pa je Vlada jednostrano odlučila da minimalac za 2023. bude 40.020 dinara. Nije prihvaćen ni predlog sindikata da se zbog rastuće inflacije ubuduće o ceni rada pregovara dva puta godišnje.
Nakon performansa, dve sindikalne centrale su donirale hranu humanitarnoj organizaciji pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi, za pripremanje obroka za najugroženije.

Vest su zajedno kreirale informativne službe Saveza samostalnih sindikata Srbije
i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost”

SAVEZ SAMOSTALNIH
SINDIKATA SRBIJE
www.sindikat.rs

UJEDINJENI GRANSKI SINDIKATI “NEZAVISNOST”
www.nezavisnost.org