Savez slobodnih sindikata Slovenije dobio je novo staro rukovodstvo

Savez slobodnih sindikata Slovenije dobio je novo staro rukovodstvo

U Ljubljani je 4. oktobra održan 9. Kongres Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) na kojem je najveća slovenačka sindikalna centrala dobila novo staro rukovodstvo – za predsednicu ZSSS izabrana je Lidija Jerkič, a za generalnog sekretara Boštjan Medik uz veliku podršku svih okupljenih delegata.
Pored izbora novog rukovodstva, delegati na Kongresu su razmatrali i usvojili program organizacije za naredni mandatni period i druga programska dokumenta, uključujući izveštaj o radu ZSSS u prethodnom mandatnom periodu i izveštaj nadzornog odbora, a na dnevnom redu su bile i izmene statuta ZSSS. I, kako i dolikuje ovakvoj manifestaciji, mnogo toga drugog – od kulturnog programa do obraćanja gostiju iz sindikata i drugih.
Pozivu na kongres odazvale su se i međunarodne sindikalne organizacije i sindikalne centrale iz zemalja bivše Jugoslavije, sa kojima je ZSSS pre više od decenije zajedno osnovao RSS Solidarnost, i to Zlatko Cvetovski, Mikjo Stojanovski i Igor Kitanovski iz Saveza sindikata Makedonije, Jakim Nedelkov i Zoran Dionisijev iz Konfederacije slobodnih sindikata Makedonije, Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, Miloš Miljković iz Ujedinjenih granskih sindikata – Nezavisnost, Mladen Novosel i Dijana Šobota iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, te Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Na 9. kongresu ZSSS okupili su se i mnogi drugi gosti

„Pandemija korona virusa nas je izuzetno teško pogodila. Mnogo ljudi je umrlo, mnogo više ih je pogođeno ekonomskim posledicama korona krize, a mnogi su čak i povećali svoje bogatstvo. Ne samo da se vodi rat na pragu Evrope, postoji i energetski rat u okviru kojeg neko zarađuje na račun svih ostalih, radnika i radnica. Svi imamo koristi od intervencionističkih zakona koje donose vlade, ali i dalje moramo biti odlučni u našim naporima za socijalni dijalog, za čvrste i nemilosrdne pregovore sa poslodavcima. Ali da li zaista moramo mirno da posmatramo kako kapitalisti besramno nastavljaju da ostvaruju profit? Nema šanse, jedini način da se tome zaista odupre je borba, radnička borba za veće minimalne plate i veće plate uopšte. Bez akcije na terenu, bez angažovanja na ulici, potonućemo u zaborav. Moramo se aktivno boriti za zajedničku budućnost, svi zajedno“, rekao je u govoru na kongresu hrvatski sindikalist Mladen Novosel, predsednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS

Gregor Inkret, ZSSS

SAVEZ SLOBODNIH
SINDIKATA SLOVENIJE
www.zsss.si