Štrajk zaposlenih u Crnogorskom Telekomu

Štrajk zaposlenih u Crnogorskom Telekomu

Zaposleni u Crnogorskom Telekomu stupili su 15.11.2022. u štrajk tražeći povećanje plata za najmanje 30% zbog višegodišnje inflacije kojom su njihove zarade obezvrijeđene te kako bi zaštitili svoja radna prava od, kako tvrde, bahatog ponašanja menadžmenta kompanije. Optužuju ga da od 2019. godine pokušava da ukine stečena prava zaposlenih iz Kolektivnog ugovora i da, uprkos visokom profitu kompanije, zaposlenima od 2008. do danas nije povećao cijenu rada. Sindikat i zaposleni zato poručuju da ne traže ništa više osim zadržavanja davno stečenih prava te zaštitu vrijednosti zarada od njihovog postojećeg i daljeg obezvrijeđivanja.

Radnici traže samo zaštitu plata od inflacije

Iz menadžmenta su poručili da bi pristajanje na ove zahtjeve zaposlenih  značilo stavljanje ključa u bravu Telekoma. Tvrde da će Kolektivni ugovor nastaviti da važi i dodaju da će plata od Nove godine svim radnicima biti povećana za 105 eura bruto.
Iz Sindikata, pak, odgovaraju da i pored činjenice da je u posljednjih 15 godina inflacija dostigla iznos od 48%, menadžment ostaje gluv na njihove zahtjeve. Zbog toga su, kažu, zarade i standard zaposlenih prepolovljeni, dok menadžment i dalje pokušava da uštedama na teret radnika poveća profit vlasnicima. Takođe, od dolaska ove multinacionalne kompanije u Crnu Goru 2005. godine, broj radnika smanjen je za dvije trećine čime se drastično povećao obim posla zaposlenima koji su ostali u Telekomu ali i pored toga, oni su svih prethodnih godina vlasnicima ostvarivali profit koji je davno premašio iznos od pola milijarde eura, tvrde u Sindikatu. Tako je, dodaju, i pored veoma visokih zarada, menadžment svake godine sebi isplaćivao i bonuse, akcionarima je dijeljena dividenda, dok jedino zaposleni za sve to vrijeme nisu dobili ni cent povećanja cijene rada.

Iz Sindikata Crnogorskog Telekoma kažu da je štrajk naišao na snažnu podršku sindikata iz zemlje i svijeta, o svemu je obaviještena Vlada Crne Gore, većinski vlasnik kompanije – Deutsche Telekom i Ambasada Njemačke pred kojom je održan i protest, na kojem je zatraženo da ambasada svojim posredovanjem doprinese okončanju štrajka, za dobrobit kompanije i svih zaposlenih.

Jelena Mitrović, savjetnica za međunarodne odnose Unije slobodnih sindikata Crne Gore

UNIJA SLOBODNIH
SINDIKATA CRNE GORE
www.usscg.me