ŠTRAJKOM DO VEĆIH PLATA  U POŠTI CRNE GORE

ŠTRAJKOM DO VEĆIH PLATA U POŠTI CRNE GORE

Zaposleni u Pošti Crne Gore uspjeli su početkom oktobra da štrajkom, koji je predvodio Jedinstveni sindikat zaposlenih u Pošti, pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, dobiju povećanje plata od po najmanje 100 eura.

Glavni štrajkački zahtjev bio je uvećanje zarada za 30% zaposlenima koji nisu članovi menadžmenta. Ključni argument bile su niske plate, koje su dodatno obesmišljene dvocifrenom inflacijom tokom prošle i prve polovine ove godine. Osim toga, poštari početkom 2023. nisu dobili povećanje plata od 20 i 40% kao gotovo svi zaposleni u javnom sektoru, iako je i Pošta njegov dio.

Sa štrajka zaposlenih u Pošti Crne Gore

                              Sa štrajka zaposlenih u Pošti Crne Gore

Iako su po Zakonu o štrajku iz 2015. godine nadležni organ državne uprave, reprezentativno udruženje poslodavaca i reprezentativni sindikat bili dužni da u roku od 90 dana sporazumno utvrde akt o minimumu procesa rada tokom štrajka, to ovdje nije bio slučaj. Štrajkački odbor je, cijeneći značaj javnog interesa, sam utvrdio minimum procesa rada i broj zaposlenih koji će raditi u Pošti, što je poslodavac pokušavao da ospori pred nadležnim institucijama kako bi sprječio zaposlene da ostvare pravo na štrajk. Ipak, takav stav nije zastrašio zaposlene.

Uspješan štrajk u Pošti Crne Gore

                                        Uspješan štrajk u Pošti Crne Gore

Kako je poslodavac odmah osjetio negativne posljedice štrajka a i zbog povećanog interesovanja javnosti, nakon 8 dana štrajk je okončan sporazumom Jedinstvenog sindikata i menadžmenta.

Osim povećanja plata, ispunjen je i drugi štrajkački zahtjev – da poslodavac svim zaposlenima koji su štrajkovali isplati naknadu zarade za period štrajka. Formirano je i Arbitražno vijeće koje će raditi na izradi akta o minimumu procesa rada u poštanskoj djelatnosti.