Zakon o minimalnoj plati ostaje glavni cilj SSS BiH

Zakon o minimalnoj plati ostaje glavni cilj SSS BiH

Minimalna plata od 1000 konvertibilnih maraka (KM) i konačno usvajanje Zakona o minimalnoj plati u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) ostaju glavni ciljevi Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH), poručeno je sa  8. vanredne sjednice Upravnog odbora te sindikalne centrale krajem jula u Sarajevu, kojoj je prisustvovalo više od 100 članova sindikata iz cijele Federacije BiH. opstruirati rad tog tripartitnog vijeća. To se promijenilo tek u decembru 2021. godine kada je Vlada FBiH donijela Odluku kojom je definisana najniža plata od 543 konvertibilne marke (KM), odnosno 271 euro. Taj iznos je ponižavajući za radnike i daleko je ispod onoga što institut minimalne plate treba biti – zaštitni mehanizam za radnike koji imaju najniža primanja.

                                                                                                   Sindikalni skup u Domu sindikata

Povod za sjednicu bile su aktivnosti u sklopu kampanje za usvajanje Zakona o minimalnoj plati “10 za 1000”, koju SSS BiH sprovodi već nekoliko godina a raspravljalo se i o ekonomsko-socijalnom položaju radnika i kretanju troškova života. Predstavljen je i Pravni okvir za usvajanje Zakona o minimalnoj plati kao i analiza odnosa minimalne plate i troškova života. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović učesnicima sjednice prezentovao je i inicijativu Udruženja poslodavaca Federacije BiH za izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojom traže da se smanji broj plaćenih dana bolovanja na teret poslodavca sa sadašnja 42 na 15 dana.
Nakon dvije godine koje su bile obilježene pandemijom koronavirusa i tokom kojih su bile ograničene mogućnosti okupljanja, ova sjednica predstavlja prvi sindikalni skup u sarajevskom Domu sindikata kojem je prisustvovalo  više od 100 članova Saveza samostalnih sindikata BiH. Skup je pokazao jedinstvo i podršku aktivnostima sindikata na poboljšanju položaja zaposlenih.


                                                                                                Stručna služba Saveza samostalnih sindikata BiH


SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA BiH
www.sssbih.com