Zveza svobodnih sindikatov Slovenije dobila novo staro vodstvo

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije dobila novo staro vodstvo

4. oktobra je v Ljubljani potekal 9. kongres Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), na katerem je največja slovenska sindikalna centrala dobila novo staro vodstvo – z lepo podporo sta bila izvoljena Lidija Jerkič za predsednico ZSSS in Boštjan Medik za generalnega sekretarja ZSSS.
Poleg volitev novega vodstva so delegati in delegatke na kongresu obravnavali ter sprejeli tudi program organizacije za naslednje mandatno obdobje ter druge programske dokumente, med drugim poročilo o delu ZSSS v preteklem mandatnem obdobju in poročilo nadzornega odbora, na dnevnem redu pa so bile tudi spremembe statuta ZSSS. In še, kot se za tak dogodek spodobi, marsikaj drugega – od kulturnega programa do govorov gostov iz sindikalnih in drugih vrst.
Na povabilo na kongres so se odzvale tudi mednarodne sindikalne organizacije in sindikalne centrale iz držav nekdanje Jugoslavije, s katerimi je ZSSS pred dobrim desetletjem skupaj ustanovila RSS Solidarnost, in sicer Zlatko Cvetkovski, Mikjo Stojanovski in Igor Kitanovski iz Zveze sindikatov Makedonije, Jakim Nedelkov in Zoran Dionisijev iz Konfederacije svobodnih sindikatov Makedonije, Zoran Mihajlović iz Zveze svobodnih sindikatov Srbije, Miloš Miljković iz Združenih sindikatov dejavnosti dejavnosti – Neodvisnost, Mladen Novosel in Dijana Šobota iz Zveze svobodnih sindikatov Hrvaške in Selvedin Šatorović iz Konfederacije svobodnih sindikatov Bosne in Hercegovine.

Na 9. kongresu ZSSS se je poleg delegatk in delegatov zbralo še veliko drugih gostov

»Pandemija koronavirusa nas je izredno prizadela. Veliko ljudi je umrlo, še veliko več jih je bilo prizadetih zaradi gospodarskih posledic koronakrize, precej pa jih je še povečalo svoje bogastvo. Ne samo vojna na pragu Evrope, poteka tudi energetska vojna, v okviru katere nekdo kuje dobiček na račun vseh drugih, delavk in delavcev. Vsi imamo koristi od interventnih zakonov, ki jih sprejemajo vlade, a moramo vseeno biti odločni v prizadevanjih za socialni dialog, za trdna in neizprosna pogajanja z delodajalci. Toda ali res moramo mirno opazovati kako kapitalisti brez sramu nadaljujejo s kovanjem dobičkov? Nikakor ne, edini način, da se temu zares upremo, je z bojem, delavskim bojem za višje minimalne in nasploh za višje plače. Brez akcij na terenu, brez angažmaja na ulici pa bomo utonili v pozabo. Nujno se moramo aktivno boriti za skupno prihodnost, vsi skupaj,« je v svojem govoru na kongresu dejal hrvaški sindikalist Mladen Novosel, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Hrvaške (SSSH).

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS

Ob tej priložnosti še enkrat čestitamo izvoljenima predsednici in generalnemu sekretarju ZSSS, obenem pa se zahvaljujemo tudi vsem gostom in delegatom za obisk ter uspešno sodelovanje, pa tudi neumornim sodelavcem in sodelavkam ZSSS, ki so kongres poleg svojega rednega dela uspešno organizirali in izpeljali.
                                                                                                                                                   
                                                                                                                                                     Gregor Inkret, ZSSS

ZVEZA SVOBODNIH SINDIKATOV SLOVENIJE
www.zsss.si